top of page

Güvenli Yüzmek


Yaz aylarının başlangıcı ile denizlere akın eden insanlar özellikle Karadeniz’de ciddi tehlikelerle karşılaşabilirler. Bu yazımda özellikle Haziran-Eylül arasında Samsun Haber gazetelerinde sıklıkla gözlemlediğim “Denizde Can Pazarı” haberlerinin önüne geçmek için denize gireceklere deneyimlerimi ve önerilerimi aktarmak istiyorum.



2014 yılında sahilde yürüyüş yaparken plaj kenarında ambulans görmüştüm ve olay yerine gittiğimde bana suda boğulan bir kişi olduğunu söylemişlerdi. Maalesef bir can daha o gün Karadenizin sularına yenik düşmüştü. Yüzme bilmediğim yaşlarımda bir kez ben de benzer bir deneyim yaşamıştım neyseki çevredeki kişiler tarafından kurtarıldım ve o olay sonrası yıllar içinde bu konuda insanları bilinçlendirmeye çalıştım. Uzun bir süre gümüş cankurtaran bröve ile havuzlarda cankurtaran olarak çalıştım, birçok kişiye yüzme öğrettim ve temel cankurtaranlık bilgilerimi aktardım.


2019 Eylül ayında deneyimlerim bir kişinin hayatını kurtardı. Samsun Dereköy sahilinde arkadaşımla saat 5 suları hafif tempo koşarken deniz kenarında küçük bir kızın çığlığını duyduk “Babamı kurtarın”….bu dokunaklı sesi hiç unutamam. Hemen duraklayıp denize baktığımda açıklarda iki kişinin suyun üzerinde olduğunu gözlemledim ve o anın şok etkisini atlatarak hemen suya atladım. Denize girdiğim zaman bir kişinin değil iki kişinin suda boğulma tehlikesi geçirdiğini fark ettim ve öncelik vermem gerekiyordu. Önce açıkta olan hareketsiz suda baygın yatan kişiye yöneldim ve başım hep suyun üzerinde o kişiye göre kerteriz aldım. 100m yakın tüm gücümle yüzdükten sonra suda baygın yatan kişiye ulaştım. Bilincini kaybetmiş kişi su yuttuğu için şişmişti ve yüzü tanınmaz haldeydi ; serikanlı olarak hemen yan makasla kıya kadar çektim. Denizin dalgalı olması işimi zorlaştırsa da elimden gelen tüm gayretle kıyaya çekebildim. En büyük zorluk sahile çıkardıktan sona taşımaktı bunun için çevredeki vatandaşlardan yardım istedim ve kişiyi sudan çıkardık hemen koma pozisyonu verdim. Hemen o an müdaheleye başlayacağım sırada bir kadın yaklaştı ve kendisinin sağlık çalışanı olduğunu söyledi birlikte yapılacakları kararlaştırdık sonrasında ben diğer boğulan kişiye yöneldim. Ben suya girdikten birkaç dk sonra cankurtaranlar gelmişti onlar da diğer boğuan vatandaşı çıkardılar. Onlarla çıkarılan kişinin durumunu konuşup hemen koma pozisyonu verdim. Bir süre sonra bilinç ve solunumun geldiğini gözlemledim. Sonrasında bilincini kaybetmemesi için birkaç soru yönettim ve başından ayrılmadım. Ambulans geldiğinde sudan çıkardığımız iki kişinin de bilinci yavaş yavaş normale dönmüştü.


Karadeniz’de denize gireceklerin dikkat etmesi gereken birkaç önemli durum vardır.




Rip akıntısı olarak bilinen çeken akıntılar oldukça tehlikelidir ve bu tarz akıntılara eğer yakalanırsanız ne yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Eğer deniz sizi geriye açığa doğru çekiyorsa sakın ona karşı yüzmeyin aksine sakin kalın ve yatay şekilde yüzün. Ayrıca birçok kez rip akıntısından çıkan bir birey olarak benim tavsiyem bu tarz durumlarda geri geri yüzün çünkü bir süre sonra panik nedeniyle su yutabilir ve ardından bilincinizi kaybedebilirsiniz. Rip aktıntılarıyla ilgili iki önemli video;



Asla denize güvenmeyin, Karadeniz’de diz boyuna gelen sular rüzgârın çıkması, kum kayması ve dalgaların etkisiyle değişebilir. Özellikle sabahleyin durgun deniz öğleden sonra mutlaka bir miktar dalgalanır. Bu sebeple eğer iyi yüzme bilmiyorsanız mutlaka derinliğinden emin olduğunuz cankurtaranların olduğu bir şeritte suya girin.


Çocuklarınız suya girdikten sonra sürekli göz temasında bulunun çünkü onlar sürekli daha ileriye gitmek daha çok suda kalmak isteyeceklerdir onların bir an boş kalması ciddi problemlere yol açabilir.


Kimsenin olmadığı sahiller yerine olabildiği kadar kalabalık alanlarda suya girmenizi öneririm çünkü sizin başınıza bir durum geldiğinde (suda kramp girmesi vs) çevrenizdeki insanlardan destek alabilir veya cankurtaranları arayarak size yardım gönderebilirler.




Boğulan bir kişi gördünüz veya sahilde ona müdahale edenleri gördünüzde eğer tıbbi ve ilkyardım bilginiz yoksa asla müdahale etmeyin ve gereksiz kalabalık oluşturmayın; bu tarz durumlar kişiye yarardan çok zarar verebilir hemen ambulans ve cankurtaranları aramanızı öneririm. Suda boğulan kişiyi çıkaramayacak gibiyseniz veya kendinizden emin değilseniz asla kendi hayatınızı riske atmayın çünkü cankurtaranlar bu sefer sizi de çıkarmak için uğraşacaklar ve bu boğulan kişinin kurtarılmasını güçleştirecek. Ayrıca deneyiminiz yoksa boğulan kişinin yanına onun tutabileceği bir obje ile gitmeniz (yüzme tahtası, can simidi, kurtarma kemeri vs) sizin kişiyi sudan çıkarmanızı kolaylaştıracaktır.


Suda yüzerken deniz gözlüğü kullanmanızı öneririm çünkü birkaç kez yüzüme denizanaların kamçılarının gelmesi sonucu kısa süreli yanmalar yaşadım ve gözlük olmasaydı bu durum ciddi bir problem olurdu. Ayrıca yüzerken uygun bir palet kullanmanızı da mutlaka öneririm çünkü paletler yüzüşünüzü kolaylaştırabilir ve yorulduğunuz zaman sizi kolayca su üstünde tutabilir.


Çocukların özellikle mutlaka yüzme tahtası, kolluk, deniz gözlüğü gibi koruyucu ekipmanları kullanmasını öneririm. Ayrıca yaz aylarında açılan yüzme kurslarına çocukların ve yetişkinleirin mutlaka katılmasını öneririm böylelikle su üstünde daha güvende kalabilirsiniz.



Only a life lived for others is a life worthwhile.

EMRE SOBACI
bottom of page